Rodinné vinařství. Převážná část nabídky našich vín jsou moderní vína s důrazem na terroir. Veškeré hrozny pocházejí od menších pěstitelů, s kterými jsme celý rok v kontaktu a jedná se o dlouhodobé smluvní partnery. Převážná část bílých hroznů a modrých na růžová vína pocházejí z nejbližšího okolí. Naopak modré hrozny na červená vína jsou nejčastěji z Velkopavlovicka. Část vín vyrábíme v nerezových tancích s ušlechtilými kvasinkami a moderními enologickými postupy. Tato vína lahvujeme na jaře, nejpozději v červnu. Druhou část vín, kterou postupně rozšiřujeme, jsou vína vyráběna v nových i starých dřevěných sudech, často se spontánním kvašením, dlouhým ležením na kvasnicích. Bílá vína jdou do prodeje nejdříve po jednom až dvou letech. Červená vína vyrábíme všechna téměř bez síry a prodáváme je jako reservy nejdříve po dvou letech. V roce 2017 jsme začali experimentovat se sudy ze slavonského dubu z Maďarska, Chorvatska a Bulharska.
Nabídku doplňují vína naturální, oranžová z originální gruzínské qvevri a fortifikovaná. Jsme jedním z prvních výrobců Pet-Natu (naturální perlivé víno primárně kvašené v lahvi) na Moravě a ve sklepě zrají první klasické sekty kvašené v láhvi šampaňskou metodou.
Vína zpracováváme vždy s využitím těch nejmodernějších poznatků. Část vína vyrábíme v akátových sudech od moravských bednářů a nově i v dubových 600l sudech ze slavonského dubu. Další část školíme v nových i starších francouzských barikových sudech. Část výroby je v nerezových tancích. Nově využíváme originální gruzínskou nádobu – amforu (kvevri) na výrobu oranžových vín. Celá výroba vína od pomletí a lisování až po lahvování a etiketování probíhá v našem vinařství našima rukama.
Vína bez chemie! Při výrobě vín využíváme pouze preparáty získané nejčastěji z kvasnic a dalších přírodních produktů jako například hrachový protein. Mnoho preparátů je v bio kvalitě, i když nevyrábíme bio vína. Se sírou šetříme jak to jen jde, síru jsme částečně nahradili nejnovějšími preparáty z francouzského výzkumu uvedenými na trh v roce 2017! Neznáme nikoho, koho by bolela hlava po našich vínech… Oranžová vína a další speciality jsou vyrobeny bez nebo téměř bez síry.
Na vína nespěcháme! Na větší část vín nespěcháme a snažíme se vše nechat na přírodě. Po první stáčce necháváme většinu vín minimálně 6 měsíců na jemných kalech, které pravidelně promícháváme dle typu vína. Do února mícháme třikrát týdně, do května dvakrát a pak jednou týdně. Jedno promíchání sklepa zabere minimálně tři hodiny! Tak si to spočítejte, kolik času ročně věnujeme našemu vínu! Naše vína, zejména vína sur lie, nemohou cenově konkurovat běžným vínům. Tato metoda je ve světe známa jako BATONAGE a je hojně využívána například v Burgunsku u velkých vín.
Richard Šemík
Máte zájem o dlouhodobou spolupráci s tímto velkoobchodem?
Podívejte se na další ze stejné kategorie